En armbågsskada kan inträffa plötsligt från ett fall eller om den vrids för hårt. Dessa skador är vanliga i fotboll, brottning, gymnastik, skidåkning och många andra sporter. En skada kan också uppstå genom överanvändning eller repetitiva rörelser som involverar musklerna eller ligamenten i armbågen. Musklerna som är fästa vid armbågen hjälper till att kontrollera rörelserna i handleden. Dessa skador kan förekomma i kastidrott, som baseboll, softball och fältidrott (spjut, skott, etc.).

Symptom:


Idrottsman kan börja känna symtom omedelbart efter skadan, eller så kan de långsamt förvärras under några dagar. Om detta är en akut skada, kan idrottaren kännas en kraftig smärta eller poppande känsla på en sida av armbågen. Smärtan kan också uppstå gradvis över tid eller bara skadas med vissa rörelser i armbågen. Om en muskel eller ligament skadas kan idrottaren känna svaghet eller instabilitet i leden. Armbågen kan känna sig styv och ha begränsad rörelse.

Utvärdering / behandling av idrottsmedicin:


En idrottsmedicinsk läkare utför en noggrann fysisk undersökning av lederna. Detta kommer att innebära att testa hur långt idrottaren kan sträcka sig, böja sig och vrida armbågen, och om det finns någon smärta eller klicka med dessa rörelser. Läkaren kommer att utföra styrketestning av musklerna som är involverade i armbågen och testa ledbanden för att se till att de är intakta. Läkaren kommer också att göra en neurologisk undersökning för att se till att en nerv inte skadades. Beroende på typ av skada och fysisk undersökning kan idrottaren behöva få en röntgen, MR eller ultraljud i armbågen för att få mer information. En mild påkänning eller förorening kan bara behöva vila och ett recept på en antiinflammatorisk medicin. Idrottsman kan också hänvisas till en fysioterapeut för rehabilitering av skadan. Om det finns en tår i en muskel eller ledband, kan idrottaren behöva genomgå operation.

Förebyggande:


Skador som uppstår med repetitiva rörelser kan förebyggas. Dessa skador kan uppstå på grund av felaktig kastform eller obalans i styrka. Till exempel används hela kroppen för att kasta en baseboll eller softball – benen, kärnan och axelmusklerna. Om en del är svag kan en skada uppstå någon gång i armbågen. Det är viktigt att kasta idrottare får lära sig form i ung ålder, och dessa idrottare följer regler som begränsar hur ofta de kan kasta, för att förhindra armbåge och andra skador.

Armbågsskydd kan vara att förebygga och hjälpa dig i din rehabilitering.

Återgå till spelet:


Så länge det inte finns någon allvarlig skada på en muskel eller ledband, kan idrottaren återvända för att spela när han / hon har full styrka och rörelseområde i armbågen. Idrottsman måste också kunna prestera i sport utan smärta för att förhindra ytterligare skador. För vissa skador kan idrottaren behöva bära armbåge för skydd. Om skadan orsakades av ett fel i kastformen måste detta korrigeras innan han återgår till spelet.


Leave a Reply

Your email address will not be published.